Filter by Categorii
Sec. IX - XV
Sec. XV – XVI
Sec. XVII – XVIII
Sec. XIX - XX
Evenimente
Articole
Video
Filter by Categorii
Sec. IX - XV
Sec. XV – XVI
Sec. XVII – XVIII
Sec. XIX - XX
Evenimente
Articole
Video

[Orchestră pentru Dans Macabru]

din Chorea ab eximio Macabro versibus alemanicis edita. [Danse macabre], Parisiusq[ue] : per magistrum Guidonem Mercatorem pro Godeffrido de Marnef, 1490

BNaR, Colecţii Speciale, Cabinetul de Bibliofilie, cota Inc. II 33.

Moartea este una dintre temele obsedante ale Evului Mediu. Imaginarul creștin și cel popular s-au împletit apoi secole de-a rândul în jurul acestui concept pe care l-au reprezentat în multe forme, toate ca o aducere aminte a fragilității vieții. 

Aici puteți vedea o pagină din ediţia ilustrată în limba latină a baladei medievale, mult mai cunoscute în varianta franceză, „Danse macabre” sau în cea germană „Totentanz”. Alegorie a morții, dansul îi aduce împreună pe cei morți și cei vii, cu toții egali în fața forței implacabile a sfârșitului. 

Incunabulul a văzut lumina tiparului la Paris, la idele lui octombrie 1490, în atelierul lui Guy Marchant, la comanda editorului comercial Geoffroy de Marnef. Gravurile în lemn care decorează volumul au fost atribuite miniaturistului şi gravorului francez Pierre Le Rouge şi constituie o culme a artei xilografice din secolul al XV-lea.

    

>