În această perioadă, institute culturale, muzee sau ateliere găzduiesc expoziții sau workshopuri organizate sub umbrela Bucharest Graphic Days, o inițiativă a Atelierului de grafică din București.
În perioada 1–15 octombrie, Atelierul de grafică, în parteneriat cu Goethe-Institut București, expune, în Biblioteca Goethe-Institut București, titluri laureate ale celei mai prestigioase competiții de design de carte din Germania – edițiile 2021, 2022, iar la Muzeul Literaturii Române, în aceeași perioadă, are loc expoziția de cărți ilustrate, realizate de importanți graficieni români și est-germani, în anii ’60 – ’80.
Desene dintr-o selecție de cărți ilustrate apărute la edituri din România, cum ar fi Editura Cartea Copiilor, Frontiera, Arthur, Vellant, Humanitas, Cartier, Univers, Curtea Veche, personaje de poveste gândite și desenate de ilustratori români, ca Vali Petridean, Oana Ispir, Maria Surducan, Vero Neacșu, Zelmira Szabo, Adelina Butnaru, Emi Balint, se regăsesc în expoziția găzduită de Cărturești.
Printre toate aceste expoziții interesante, la White Flat Gallery suntem bucuroși să o vedem pe cea a Georgianei Chițac, despre care ne vorbește însăși ilustratoarea:
„Les dames de Bucarest s-a născut din nevoia de a desena. Poate pentru unii desenatul e plăcere, dar pentru mine a fost mereu o nevoie. La fel ca mâncatul. Pot trăi o perioadă fără, dar nu foarte mult. Nu mă bucur la fel de fiecare masă, dar mănânc oricum. La 1 ianuarie 2021 mi-am propus să desenez în fiecare zi câte o femeie pe care o întâlnesc pe străzile Bucureștiului. Încercam astfel să îmi asigur doza zilnică de desen și să îmi duc la îndeplinire o idee mai veche. Idee care, dacă nu a reușit să moară în 4 ani, însemna că e demnă de a fi urmată.”
Lucrări ale Georgianei Chițac, create în proiectul ”Arta, minune dintr-o carte”, vor fi expuse într-o expoziția virtuală, despre care vom da mai multe detalii în curând.