Filter by Category
9th – 15th century
15th – 16th century
17th – 18th century
19th-20th century
Events
News
Video
Filter by Category
9th – 15th century
15th – 16th century
17th – 18th century
19th-20th century
Events
News
Video

[Balonul Victoria]

din Verne, Jules. Cinq semaines en ballon. Paris : J. Hetzel et C-ie, [189-]

NLR, Special Collections Department, Bibliophilia office, CS XIX III quota 153.

Jules Verne rămâne încă unul dintre cei mai traduși autori, iar cărțile sale sunt etalonul literaturii de aventuri. Cinci săptămâni în balon este publicată pentru prima dată în 1863 la editura lui Pierre-Jules Hetzel, unui dintre cei mai importanți editori francezi ai secolului. 

Ilustrațiile volumului sunt realizate de Édouard Rieu și Henri de Montaut, gravate de mai mulți gravori precum Edouard Coste, Henri Delaville, Henri Théophile Hildibrand.

În frontispiciul de la începutul textului este reprezentat ca centru de interes balonul Victoria, cu care eroii călătoresc deasupra Africii.

Volumul este prețios și pentru legătură editorială Hetzel, din carton îmbrăcat în pânză de culoare roșie, cu ornamente policrome, realizate prin presare. Legătura cu motive figurative, „cu vapor și medalion roșu”, a fost utilizată pentru edițiile Jules Verne între anii 1892-1905. Prima copertă, semnată de Paul Souze, prezintă un peisaj maritim, având ca element principal o navă cu aburi, ce poartă numele J. Verne și este acostată lângă un dig, prevăzut cu far, pe puntea căruia este scris cu litere aurii „Collection Hetzel”.

>