Filter by Category
9th – 15th century
15th – 16th century
17th – 18th century
19th-20th century
Events
News
Video
Filter by Category
9th – 15th century
15th – 16th century
17th – 18th century
19th-20th century
Events
News
Video

[Stema Țării Românești]

din Mineiulŭ. Luna lui Ghennuarie, 1698

BNaR, Colecții Speciale, Cabinetul de Bibliofilie, CR XVII IV 5.

Stema Țării Românești cu inițialele domnitorului Constantin Brâncoveanu și versurile la stemă. Acestea sunt încadrate în pagină de un chenar de compoziție tipografică din linii și fleuroane. Umanist prin formație, Constantin Brâncoveanu (n. 1654 – d. 1714) a acordat o importanță deosebită vieții culturale a statului pe care l-a condus. A fost cel care a instituit în spațiul românesc conceptul de depozit legal: printr-o poruncă domnească emisă în anul 1708, tipografiile românești erau obligate să trimită bibliotecilor mănăstirești, sub formă de danie, orice carte tipărită în atelierele lor. 

Pagina din imagine reprezintă versoul foii de titlu a volumului „Mineiulŭ. Luna lui Ghennuarie”, „Care acum întâiu sau tipărit, cu Tipicul, şi Parimiile, şi Sinaxariul pe limba Rumânească. Den porunca, şi toată cheltuiala, prea luminatului Domnŭ Io Constantinŭ Basarabŭ Voevoda. Oblăduitoriu atoată Ţara Rumânească. Mitropolitŭ fiindŭ atoată ţara, Chir Theodosie. Şi sau tipăritŭ în sfânta Episcopie dela Buzău. În anulŭ dela zidirea lumii 7206”.

Exemplarul de față are numeroase însemnări manuscrise în limba română, cu alfabet chirilic. Dintre acestea, pe versoul filei 186, însemn de proprietate și blestem: „Această sfântă carte ce se cheamă Minei este al Sfintei Mănăstiri ot Aninoasa iară cine sar ispiti ca săl înstrăineze să fie afurisit de Domnul nostru Is. Hs. și de 318 sfinți părinți ce sau adunat la întâln[irea] săbor în cetatea Nichei. Și ce am scris eu Ilie logof. ot Aninoasa iulie 4, 1767”; pe prima filă: „Amin și un păhar de vin. Aceasta este luna frigului”.

>